måndag 11 september 2017

Tröghet, tyngdpunkt och Newtons rörelselagar

Begreppet tröghet betyder att ett föremål alltid vill behålla både fart och riktning.

Ett vardagsexempel är när du färdas stående på en buss och bussen svänger kraftigt. Bussen ändrar riktning och du behöver klamra dig fast för att följa med i den ändrade riktningen.  Detsamma gäller om bussen bromsar kraftigt, du behåller din hastighet och färdas framåt- tur att bussen har bälte !

Du kanske har upplevt att det känns som om du tryckts bakåt när flygplanet startar. Din kropp befinner sig i vila ( hastigheten är = 0 ) men flygplanet ändrar sin hastighet, det accelererar. Du upplever att du trycks mot stolsryggen. Eftersom din kropp var i vila och har tröghet mot hastighetsförändringar så kommer stolsryggen att trycka dig framåt. När planet kommer upp i sin sluthastighet så känns inte längre trycket mot stolsryggen. Du och planet färdas nu i samma riktning och med samma hastighet.

Tänk dig att du åker tåg och placerar en boll på golvet bredvid dig. Vad kommer att hända ?

a ) när tåget startar       b ) när tåget bromsar    c ) när tåget åker med likformig hastighet


Newtons rörelselagar
  1. Tröghetslagen. Alla föremål fortsätter att vara i vila eller likformig rörelse tills en kraft påverkar
  2. Om en nettokraft påverkar ett föremål så sker en acceleration.
  3. Aktion och reaktion. Krafter påverkar varandra lika mycket men i motsatt riktning. Om du står på en skateboard och kastar en boll bakåt så påverkar bollen dig med samma storlek på kraft men motriktad. Du färdas framåt.

Tyngdpunkt

Ställ dig med sidan mot väggen. Lyft på ytterbenet. Vad upptäcker du ? Vilken förklaring finns det till att du inte kan hålla balansen ?

Tyngdpunkten är en tänkt punkt där all massa är centrerad. Om tyngdpunkten befinner sig innanför stödytan så klarar du att hålla balansen. Eftersom stödytan minskas kraftigt och tyngdpunkten hamnar utanför stödytan så faller du.

Arbete med frågor på s.61

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar