I dagens lektion tar vi upp olika begrepp som du möter i samband med krafter. Du har kanske någon gång funderat över varför du upplever att du trycks utåt när du åker runt i en karusell eller sitter i en bil som svänger kraftigt. Vi sätter in begreppen i några vardagsexempel och samtalar om vad som händer.
Vardagsexempel 1: Du färdas stående på en buss och bussen svänger kraftigt. Bussen ändrar riktning och du behöver klamra dig fast för att följa med i den ändrade riktningen. Detsamma gäller om bussen bromsar kraftigt, du behåller din hastighet och färdas framåt- tur att bussen har bälte !
Vardagsexempel 2: Du kanske har upplevt att det känns som om du tryckts bakåt när flygplanet startar. Din kropp befinner sig i vila ( hastigheten är = 0 ) men flygplanet ändrar sin hastighet, det accelererar. Du upplever att du trycks mot stolsryggen. Eftersom din kropp var i vila och har tröghet mot hastighetsförändringar så kommer stolsryggen att trycka dig framåt. När planet kommer upp i sin sluthastighet så känns inte längre trycket mot stolsryggen. Du och planet färdas nu i samma riktning och med samma hastighet.
Tänk dig att du åker tåg och placerar en boll på golvet bredvid dig. Vad kommer att hända ?
a ) när tåget startar b ) när tåget bromsar c ) när tåget åker med likformig hastighet
Newtons rörelselagar
- Tröghetslagen. Alla föremål fortsätter att vara i vila eller likformig rörelse tills en kraft påverkar
- Om en nettokraft påverkar ett föremål så sker en acceleration.
- Aktion och reaktion. Krafter påverkar varandra lika mycket men i motsatt riktning. Om du står på en skateboard och kastar en boll bakåt så påverkar bollen dig med samma storlek på kraft men motriktad. Du färdas framåt.
Eget / parvis arbete
Uppgift 1
Arbeta med texten på sidan 60 samt 62 - 63
Uppgift 2
I vardagslivet möter du begreppet centrifugalkraft. Fysiker menar att den kraften inte finns. Vad tänker du om det ? Finns centrifugalkraften eller är det en missuppfattning ?
Avslut
Vad kom ni fram till, finns centrifugalkraften ?