fredag 17 maj 2019

Tröghet och Newtons rörelselagar

Uppstart


I dagens lektion tar vi upp olika begrepp som du möter i samband med krafter. Du har kanske någon gång funderat över varför du upplever att du trycks utåt när du åker runt i en karusell eller sitter i en bil som svänger kraftigt. Vi sätter in begreppen i några vardagsexempel och samtalar om vad som händer.

Vi kommer att prata om begreppen:
  1. Tröghet
  2. Acceleration och fritt fall
  3. Aktion och reaktion

Arbetspass

Gemensamt arbete

Vi börjar med att se ett kort filmklipp om inertia vilket är engelskan ord för tröghet
Kort filmklipp som förklarar tröghet. Klicka här !
Begreppet tröghet betyder att ett föremål alltid vill behålla sin fart och riktning.

Vardagsexempel 1: Du färdas stående på en buss och bussen svänger kraftigt. Bussen ändrar riktning och du behöver klamra dig fast för att följa med i den ändrade riktningen.  Detsamma gäller om bussen bromsar kraftigt, du behåller din hastighet och färdas framåt- tur att bussen har bälte !

Vardagsexempel 2: Du kanske har upplevt att det känns som om du tryckts bakåt när flygplanet startar. Din kropp befinner sig i vila ( hastigheten är = 0 ) men flygplanet ändrar sin hastighet, det accelererar. Du upplever att du trycks mot stolsryggen. Eftersom din kropp var i vila och har tröghet mot hastighetsförändringar så kommer stolsryggen att trycka dig framåt. När planet kommer upp i sin sluthastighet så känns inte längre trycket mot stolsryggen. Du och planet färdas nu i samma riktning och med samma hastighet.

Tänk dig att du åker tåg och placerar en boll på golvet bredvid dig. Vad kommer att hända ?

a ) när tåget startar       b ) när tåget bromsar    c ) när tåget åker med likformig hastighet


Newtons rörelselagar
  1. Tröghetslagen. Alla föremål fortsätter att vara i vila eller likformig rörelse tills en kraft påverkar
  2. Om en nettokraft påverkar ett föremål så sker en acceleration.
  3. Aktion och reaktion. Krafter påverkar varandra lika mycket men i motsatt riktning. Om du står på en skateboard och kastar en boll bakåt så påverkar bollen dig med samma storlek på kraft men motriktad. Du färdas framåt.
Eget / parvis arbete

Uppgift 1
Arbeta med texten på sidan 60 samt 62 - 63

Uppgift 2
I vardagslivet möter du begreppet centrifugalkraft. Fysiker menar att den kraften inte finns. Vad tänker du om det ? Finns centrifugalkraften eller är det en missuppfattning ? 

Avslut

Vad kom ni fram till, finns centrifugalkraften ?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar